SPZOZ Wojewódzki

Dyrektor Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej

Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 3

w Rybniku

Działając na podstawie § 3 Regulaminu naboru na wolne stanowisko pracy ogłasza nabór na wolne stanowisko pracy na:

Przewodniczącego Zespołu Kontroli Zakażeń Szpitalnych

Zadania Przewodniczącego Zespołu Kontroli Zakażeń Szpitalnych:

1. Opracowywanie, aktualizacja i nadzór nad systemem zapobiegania i zwalczania zakażeń szpitalnych i chorób zakaźnych związanym z udzielaniem świadczeń zdrowotnych dotyczących w szczególności:

• zagadnień higieny szpitalnej - dekontaminacji powierzchni, sprzętów, narzędzi, prawidłowego postępowania z bielizną i odpadami medycznymi, standardów, procedur, instrukcji i zaleceń profilaktyki, diagnostyki i terapii zakażeń u hospitalizowanych pacjentów i personelu medycznego;

• monitorowanie i analiza zakażeń związanych z udzielaniem świadczeń zdrowotnych ze szczególnym uwzględnieniem zakażeń wywołanych przez patogenny alarmowe;

• sporządzanie i przekazywanie Dyrektorowi raportów o sytuacji epidemiologicznej szpitala wymaganych przez powiatowego inspektora sanitarnego;

• konsultowanie pacjentów z zakażeniem lub podejrzanych o wystąpienie zakażenia;

• identyfikacja i analiza czynników ryzyka zakażeń związanych z udzielaniem świadczeń zdrowotnych oraz inicjowanie i podejmowanie działań zapobiegających i korygujących;

• okresowa aktualizacja i kontrola wewnętrzna realizacji obowiązujących procedur zapobiegania zakażeniom w szpitalu i przedstawienie jej wyników Dyrektorowi.

1. Przedstawienie efektów działalności i aktualnej sytuacji epidemiologicznej w szpitalu na spotkaniach Komitetu Kontroli Zakażeń Szpitalnych nie rzadziej niż 2 razy w roku.

2. Prowadzenie dokumentacji z zakresu prewencji zakażeń związanych z udzielaniem świadczeń zdrowotnych i kontroli wewnętrznej w tym zakresie.

3. Inicjowanie i koordynowanie działań w ramach wygaszania ogniska epidemiologicznego.

4. Zgłaszanie Dyrektorowi szpitala potwierdzonego epidemicznego wzrostu liczby zakażeń szpitalnych i sporządzanie raportów dotyczących ogniska epidemicznego wymaganych przez powiatowego inspektora sanitarnego.

5. Współpraca z Zespołem Terapeutycznym w zakresie wytycznych stosowania antybiotyków w szpitalu.

6. Planowanie i realizacja szkoleń dla pracowników z zakresu kontroli zakażeń i pomoc w zapewnieniu dostępu do aktualnych źródeł wiedzy profesjonalnej dotyczącej zakażeń.

7. Współpraca z towarzystwami naukowymi i organizacjami referencyjnymi dla zagadnień kontroli zakażeń związanych ze świadczeniem usług medycznych.

8. Dbałość o dobro pracodawcy, chronienie mienia.

9. Zachowanie w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę i inne osoby na szkodę.

10. Przestrzeganie obowiązującego u pracodawcy czasu pracy, regulaminu pracy, ustalonego porządku i dyscypliny pracy oraz zasad współżycia społecznego.

Wymagania niezbędne:

1. Pełna zdolność do czynności prawnych oraz korzystanie z pełni praw publicznych,

2. Brak prawomocnego skazania za umyślne przestępstwa ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe.

3. Posiada co najmniej 3-letnie doświadczenie w wykonywaniu zawodu lekarza w szpitalu.

4. Posiada tytuł specjalisty lub uzyskał specjalizację I stopnia w jednej z następujących dziedzin medycyny: epidemiologia lub higiena i epidemiologia mikrobiologia lub mikrobiologia lekarska choroby zakaźne, organizacja ochrony zdrowia zdrowie publiczne1.

lub

1. Rozpoczął specjalizację w jednej z dziedzin wymienionych w pkt 4 posiada inną specjalizację oraz co najmniej 2-letnie doświadczenie w pracy w zespole kontroli zakażeń szpitalnych i ukończył kurs specjalistyczny w zakresie epidemiologii szpitalnej i posiada świadectwo jego ukończenia lub jest w trakcie odbywania kursu specjalistycznego w zakresie epidemiologii szpitalnej prowadzonego przez podmioty, o których mowa w art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Dz. U. z 2008 r. Nr 136, poz. 857, z późn. zm.).

Zakres odpowiedzialności pracownika:

1. Odpowiedzialność za należyte i terminowe wykonanie spraw wykazanych w zakresie czynności.

2. Przestrzeganie przepisów prawa.

3. Jakość i terminowość wykonywania wszystkich poleceń służbowych.

Inne informacje:

1. Zasady dotyczące naboru są określone w Regulaminie naboru na wolne stanowiska pracy,

2. Ogłoszenie o naborze podlega publikacji na stronie internetowej szpitala i na tablicy ogłoszeń,

3. Miejsce pracy: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Wojewódzki Szpital Specjalistyczny Nr 3 ul. Energetyków 46, 44-200 Rybnik

Warunki dotyczące charakteru pracy na stanowisku i sposobu wykonywania zadań:

• Praca w siedzibie szpitala.

Wymagane dokumenty i oświadczenia:

1. CV z klauzulą "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych)."

2. List motywacyjny dodany, z klauzulą "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych)."

3. Dokument potwierdzający posiadane wykształcenie.

4. dokument potwierdzający posiadane kwalifikacje.

5. dokument potwierdzający doświadczenie.

6. Staż pracy- zaświadczenie od pracodawcy, świadectwo pracy.

7. Kwalifikacje lub inne opisane w wymaganiach niezbędnych na dane stanowisko.

W przypadku przedstawienia dokumentów w języku obcym należy dołączyć również ich tłumaczenie na język polski dokonane przez tłumacza przysięgłego.

Miejsce i termin składania ofert:

1. Miejsce składania ofert: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Wojewódzki Szpital Specjalistyczny Nr 3 ul. Energetyków 46, 44-200 Rybnik Kancelaria w Budynku Poradni Wielospecjalistycznych - I piętro

2. Telefon kontaktowy: (32) 42 91 239

3. Termin składania ofert: w dniach od dnia 22.12.2017 r. do dnia 05.01.2018 r. (w dni powszednie) w godzinach od 700 do 1400

1 Należy spełnić wymagania pkt 4 lub pkt 5